Header Nieke
Terug naar overzicht

Begin november ben ik naar dansclub De Bar in Rijssen gegaan samen met een paar vrienden. Ik heb goed mijn rust gepakt, nog even geslapen voor die tijd en daarna zijn we er naartoe gegaan. Ik was erg ontspannen. De Bar is een leuke uitgaansgelegenheid voor 23 jaar en ouder. Ik had veel plezier en vermaakte me goed. Volgende keer ga ik er weer heen, dan samen met een vriendin. Een aanrader dit!😃

En dan is het zover: ik geef mijn presentatie over autisme voor Aveleijn Beeckesteyn. Ik heb me goed voorbereid en ik heb een gezonde spanning. Er zijn 5 begeleiders aanwezig en mijn persoonlijke begeleider. Ik ga zitten en begin mijn presentatie vol trots te vertellen. Iedereen luistert aandachtig. Ook maak ik een grapje tussendoor en ze beginnen te lachen. Daarmee is mijn gezonde spanning aan het verdwijnen. Ik lees dit heel rustig, duidelijk, ik maak oogcontact met iedereen en ze kunnen mij volgen. Met mijn levensverhaal zit ik er helemaal in en stel ik me kwetsbaar op. Alles loopt heel soepel. Op het eind van mijn levensverhaal vertel ik: Ik ben trots op mezelf met waar ik nu sta! Ik begin helemaal te stralen.🤩 En op het eind van mijn presentatie zeg ik: Dit was mijn presentatie, Dankjewel! Ze zijn trots op mij! Ik krijg mooie complimenten, zoals: Wauw dat heb je heel goed gedaan! Alles is zo duidelijk en mooi omschreven. Ook zei een begeleider tegen me: Ik wist niet dat MCDD bestaat. Je was zo open en kwetsbaar, echt heel veel respect! Dit doet me zo goed! Wat krijg ik een energie boost! Ik vind het leuk dat ze meer weten hierover en dat ik ze iets heb geleerd. Dankzij Aveleijn heb ik dit met trots mogen delen.

Een week later geef ik mijn presentatie op het werk bij Trivium Meulenbelt Zorg. De dag ervoor heb ik zenuwen maar ik heb dit goed onder controle. Mijn angst slaat niet toe. Ik heb die nacht goed geslapen en ik ga vol trots naar mijn werk samen met mijn persoonlijke begeleider. Mijn presentatie ga ik vertellen voor 4 collega’s. Ook mijn jobcoach is er bij. Mijn persoonlijke begeleider houdt de PowerPoint bij. Ik ga zittend mijn verhaal doen en merk dat ik iets meer zenuwen heb. Dat is niet gek want mijn collega’s weten wel wie ik ben maar niet mijn verhaal over autisme wat het inhoudt. Wat mij angstig maakt is dat ik het misschien verkeerd doe en dat ik het te goed wil doen. Maar er kan weinig mis gaan, het is mijn verhaal wat ik met iedereen wil delen. Het gaat niet om het presenteren maar om het verhaal dat ik naar voren wil brengen. Geleidelijk valt mijn spanning weg en voel ik me op mijn gemak. Aandachtig zitten ze naar mij te luisteren. Ze kunnen zien dat ik veel gezichtsuitdrukkingen doe. Aan het eind vertel ik vol trots: Dit was mijn presentatie, dankjewel! En begin weer te stralen!🤩 Ik krijg hele mooie complimenten. Wat knap dat je dit doet, dat je open en kwetsbaar opstelt! Hierdoor krijg ik veel waardering en begrip. Ze vinden mijn levensverhaal erg mooi en ze vinden super knap dat ik dit zelf in elkaar heb gezet. Een collega heeft een vraag voor mij. Hoe ga je nu om met spanning en voel je dat opkomen? Hier kan ik goed op antwoorden en heb gezegd: Ik voel het opkomen en ik kan dit op tijd aangeven, of ik meld me voor die tijd af als ik veel prikkels of chaos in mijn hoofd heb. Ook vraagt ze: Hoe is het contact met jou en je ouders? Ik heb gezegd dat het contact veel beter is, dat we meer begrip hebben voor elkaar en dat ik een hechte familie heb die me altijd steunt. Mijn contactpersoon van Trivium Meulenbelt vraagt: Loop je nog ergens tegenaan hier op het werk? Daar heb ik op geantwoord dat ik soms moeilijk kan omgaan met kritiek. Dat de creatieve therapeut mij daarbij helpt zodat ik de volgende keer anders kan reageren. Ik vertel in mijn presentatie dat ik niet erg vind om aangeraakt te worden en dat ik wel een knuffeldier ben. Daarna krijg ik een dikke knuffel van 2 collega’s, zo lief!😊 Er is zoveel begrip en dat is waarvoor ik het doe. Mijn jobcoach is enorm trots! De collega’s krijgen meer handvatten en daar gaan ze wat mee doen in de praktijk. Dankzij de contactpersoon van Meulenbelt heb ik dit mogen delen! Ik ben mega trots op mezelf met wat ik allemaal zoal doe en dit is een mega grote stap voor mij in de goede richting!

Een dag later moet ik bijkomen van mijn presentatie. Het geeft mij na die tijd veel ontlading waardoor mijn darmen van streek zijn. Mijn darmen is mijn zwakste punt. De volgende dag voel ik me weer goed. Ik heb Team SAM en iemand van communicatie laten weten hoe het is gegaan. Ze zijn erg trots op mij en ze vinden het heel gaaf! Coach van Team SAM houdt in de gaten wanneer ik iets kan betekenen voor ze, dat ik kleine presentaties kan geven. Hoe vaker ik dit ga doen, hoe makkelijker het is en hoe meer ik met spanning om kan gaan. Ik wil hier zeker mee verder en veel mensen mee bereiken, dat ze meer de inhoud weten en vooral stukje begrip.

Half november ben ik op vrijdagavond naar een grandcafe N-joy gegaan in Nijverdal samen met een vriendin. We gaan lekker bijkletsen met een gevulde glas cocktail.🍸 Het is gezellig druk en we hebben veel bijgepraat met elkaar. Ik vind het fijn dat vriendin van mij erg steunt en dat we leuke dingen doen. Iets om weer dankbaar voor te zijn!

Tot zo ver mijn blog. Heb je nog een vraag voor mij over autisme? Stel ze gerust via een privé bericht op mijn Facebook: Nieke’s blog pagina. Ben je benieuwd wat ik volgende keer te vertellen heb? Houd mijn blog in de gaten!

Liefs, Nieke🌸

Nieke

Ik ben Nieke en kom uit Nijverdal. Op mijn 17de werd bij mij autisme geconstateerd. Ik vertel mijn levensverhaal. Ook schrijf ik over wat ik allemaal meemaak en wat dat met mij doet.

Lees hier mijn andere verhalen