Terug naar overzicht

Hallo lieve volgers,

Hier is mijn nieuwe blog.

Bij creatieve therapie gaat het erg goed. Laatst heb ik verteld dat ik met emoties bezig ben, aan de hand van mijn tekeningen maak ik creaties waar in ik mijn emoties verwerk. Als ik een tekening heb gemaakt, gaan we dit na die tijd bespreken. Ik merk dat mijn therapeut bijzondere punten naar boven haalt over mijn emoties. Zelf ben ik het daar mee eens wat ze vertelt. Dit levert mij helderheid op. Ik ben hier ver mee en stabiel, ik heb het idee dat we dit nu aan het afronden zijn. Dat is een heel goed teken!

In januari komt er weer een evaluatie over hoe nu verder. Ik zit nu een dik jaar bij creatieve therapie. De eerste keer dacht ik bij mezelf: wat doe ik hier en heeft het zin? Zelf zag ik het nut er niet van in, maar nu ik een jaar verder ben, zie ik een enorme groei bij mij en dat het wel zin heeft. Heel veel zelfs! Dat ziet mijn therapeut ook. Mooi dat ik dit zo positief zie en ervaar.

Binnenkort geef ik een presentatie over autisme op mijn werk Trivium Meulenbelt Zorg. Dit vind ik spannend om te doen, maar zeker een mooie uitdaging. Ook heb ik contact gehad met Team SAM. Vorig jaar ben ik die opleiding gaan doen maar helaas was het nog een stap te vroeg. Als ik presenteren leuk ga vinden, dan kan ik wat betekenen voor Team SAM. Die opleiding is gericht op presenteren. Ik heb zelf mijn presentatie in elkaar gezet en daar ben ik super trots op! Samen met mijn persoonlijke begeleider van Aveleijn hebben we een PowerPoint gemaakt. Ik vind het fijn om lekker bezig te zijn met schrijven en doe dit met veel plezier. Daardoor ontstaat er een mooi verhaal. Mijn presentatie ga ik eerst voor Aveleijn Beeckesteyn oefenen en daarna voor Meulenbelt. Zelf vind ik het fijn om goed voorbereid te zijn, dan kan ik mijn aandacht goed daar op richten. Ik laat jullie weten hoe dit is gegaan en wat mijn ervaring erbij is. Wordt vervolgd….

In mijn vorige blog heb ik gevraagd of iemand meer wil weten over autisme en hoe dit bij mij gaat. Ik heb een vraag gekregen: Hoe ga ik om met prikkels waar veel mensen zijn?

Als ik met vrienden en vriendinnen uit ga, dan kan ik de drukte niet zo goed aan. Als ik dan in een discotheek ben, heb ik veel prikkels. Het is dan niet handig als ik overdag al veel gedaan heb. 

Bijvoorbeeld sporten, veel schoonmaken, middagje weg. Als ik dat wel doe, heb ik chaos in mijn hoofd, begin snel te piekeren en zit ik niet lekker in mijn vel. Bij mij kan die knop snel omslaan. Ik begrijp mijn vrienden en vriendinnen verkeerd en zij begrijpen mij niet goed. Ik kan opmerkingen verkeerd opvatten of ik kijk ze verward en arrogant aan. Dit is niet de Nieke die ik bij mezelf zie. Ik ga weg uit de drukte, terwijl mijn vriendinnen graag in de menigte willen staan. Hierdoor reageer ik mijn boosheid op hen af en loop ik weg. Het liefst wil ik naar huis gaan en krijg ik hen mee om terug te fietsen, soms lukt dat ook niet.

Ik heb geleerd als ik een avond uit ga, voor die tijd niks te plannen. Ik maak er dan een rustige dag van. Zo heb ik minder last van prikkels heb en kan ik de drukte goed aan. Voor mij is dit een leukere situatie dan als ik overprikkeld zou zijn. Ik pieker nu minder en heb minder chaos in mijn hoofd, dat komt omdat ik heel lang stabiel ben. Daardoor heb ik minder conflicten met anderen. Ook ben ik positiever ingesteld als daarvoor. Mijn energie speelt zeker een rol, een aantal jaar terug was ik sneller moe en prikkelbaar. De laatste tijd gaat het uitgaan veel beter en maak ik ontzettend veel plezier. Dit geeft mij positieve kracht. Ik vind het fijn dat ze mij weer kunnen vertrouwen en dat het heel leuk kan zijn met mij. Mij geeft dit een dankbaar gevoel dat ze mij meevragen en mee willen hebben. Met winkelen of naar een theater gaan, heb ik er minder of zelfs geen last van. Maar dan nog moet ik wel rekening houden met niet te veel plannen.

Verjaardagen zijn voor mij ook een dingetje. Als er te veel mensen zijn, ben ik bang dat ze mij veel vragen gaan stellen waar ik me ongemakkelijk bij voel. Ik zie dan te veel beren op de weg wat niet hoeft. Als ik goed in mijn vel zit, kan ik de drukte goed aan. En anders is een klein groepje voor mij fijner. Ik vraag meestal even wie er allemaal zijn, dan kan ik me beetje voorbereiden voor die tijd. 

Heb je een vraag over autisme en kan ik je eventueel daar bij helpen? Stuur me gerust een privé berichtje op Nieke’s blog pagina.

Tot zover mijn blog.

Ben je benieuwd wat ik volgende keer te vertellen heb?

Houd mijn blog in de gaten! Delen word gewaardeerd. 

Liefs, Nieke

Nieke

Ik ben Nieke en kom uit Nijverdal. Op mijn 17de werd bij mij autisme geconstateerd. Ik vertel mijn levensverhaal. Ook schrijf ik over wat ik allemaal meemaak en wat dat met mij doet.

Lees hier mijn andere verhalen