Terug naar overzicht

Hallo lieve volgers,

Hier is mijn nieuwe blog. Op dit moment zit ik goed in mijn vel. Mijn balans is goed en ben nu heel lang stabiel. Dat voelt fijn om een lange tijd stabiel te zijn. Dit heb ik nog niet eerder gehad. Maar hoe komt dat? Omdat ik een goede en rustige daginvulling heb, tijd voor mezelf en ik schrijf alles op in mijn agenda wat ik die dag zoal ga doen zodat ik een mooi overzichtje heb. Als ik me niet zo lekker voel, ben ik met een uurtje al bijgedraaid. Ook denk ik meer in oplossingen dan wat er allemaal niet goed gaat. Ik zoek afleiding door te gaan sporten of een serie te kijken. Juist de kwaliteiten die ik heb moet ik koesteren en daar kan ik ver mee komen. Piekeren doe ik af en toe, maar dat is normaal. Waar ik soms over pieker is dat ik me wel eens alleen voel in mijn eigen woonunit. Het liefst wil ik een leuke vriend om me heen waar ik de tijd mee kan doorbrengen. Dit heeft helaas tijd nodig. Ik kan mezelf wel eens vergelijken met mensen die dat wel hebben. Hoe meer ik van mezelf houd en dat ik mezelf accepteer wie ik ben, dan komt de rest vanzelf. Soms wil ik te graag en te snel. Dan denk ik: O ja! Alles in kleine stapjes doen. Deze situaties bespreek ik met de begeleiding en bij creatieve therapie. Dat lucht ook op als ik er eenmaal over heb gepraat. 

In februari ben ik met mijn moeder, zus en nichtje bij een carnavalsoptocht wezen kijken van mijn lieve neefjes. Die deden mee met hun basisschool. Mijn neefjes waren heel leuk verkleed en het was geweldig om te zien toen ze er langs kwamen. Er was veel muziek en lawaai. Deze prikkels heb ik minder last van. Zelf houd ik wel van harde muziek en daarom kan ik ook naar een discotheek of dans cafés. Als ik voor die tijd maar goed mijn rust pak, anders komen prikkels wel harder binnen en raak ik overprikkeld. Maar wist je dat… dat er ongeveer 1,1 miljoen prikkels per dag binnenkomen? Gelukkig neem je dat niet allemaal op, anders zou je er knetter gek van worden natuurlijk.

Voor iedereen is het anders. Voor een autistisch iemand kunnen er te veel prikkels binnen komen en dat kan leiden tot overprikkeling. Je hersenen verwerken alles wat je ziet, hoort, proeft en ruikt op een andere manier. Dat komt omdat verschillende delen van je hersenen minder goed met elkaar samenwerken. Voor iemand met autisme zien de wereld om hen heen in allemaal kleine losse deeltjes. Je hersenen moeten alle informatie verwerken. Soms is het te veel om het allemaal in je op te nemen. Bepaalde prikkels komen harder aan zoals: Harde geluiden, lawaai van buiten, tikken met een pen, mensen door elkaar heen praten enzovoort. Dit kan heel storend zijn voor een autistisch iemand. Ook kan iemand veel last hebben van angsten, zich onveilig voelen en stress. Daardoor kan iemand zich erg terug trekken of heel boos/agressief worden. 

In februari ben ik met een vriendin uit eten geweest bij Sallandse Berg in Nijverdal. Daar kan je wokken. Ik vind fijn dat ze dit met me doet en dat we een hechte vriendschap hebben. We hebben heerlijk gegeten en veel gezelligheid gehad. 



Eind februari ben ik met een vriendin van mij en met paar vrienden naar grand café ToiToi geweest in Nijverdal. Die avond was het omgetoverd tot een dans café. Hier keek ik erg naar uit, we hebben veel gelachen en plezier gehad. Ik denk helemaal niet meer na of ik weer een terugval krijg. Dit leeft zoveel makkelijker dan dat je elke keer die angst hebt van: Ooh wat nou als het mis gaat? Nee dat heb ik niet meer! Het geeft veel rust en dat is een heerlijk gevoel! Ik laat het meer op mij afkomen dan dat ik te krampachtig doe. 

Vorige keer vertelde ik dat ik over een onderwerp ga bloggen, waar jullie eventueel iets aan kunnen hebben. Ik wil jullie vertellen wat het verschil is bij jongens en meisjes met autisme, of het meer opvalt bij jongens of bij meisjes. Het verschil tussen jongens en meisjes is erg verschillend. 

Bij jongens is het eerder zichtbaar, hebben vaak uitgesproken gedrag zoals: druk, boos, snel en temperamentvol. Ze hebben te weinig controle over hun emoties; hebben weinig emotionele problemen; hebben opvallende hobby’s zoals: treinen, auto’s of lego’s en praten vaak over 1 bepaald onderwerp; hebben weinig of geen oogcontact; 
Op sociaal gebied vallen jongens met autisme eerder op door afwijkend gedrag. Op communicatief gebied vallen jongens met autisme eerder op door hun gedrag.

Bij meisjes zijn gedragsproblemen vaak niet zichtbaar. Ze hebben overcontrole over de emoties, bijvoorbeeld: verlegen, angstig, snel huilen om onduidelijke redenen; hebben vaker emotionele problemen; hebben vaak onopvallende hobby’s. Bijvoorbeeld: dieren, mode, make-up en soaps op tv; de fijne motoriek is vaak beter dan bij jongens; maken beter oogcontact; bij meisjes met autisme is het sociaal afwijkend gedrag eerder geaccepteerd gedrag; meisjes trekken zich gemakkelijker even terug; meisjes vallen vaak wel op door hun claimend gedrag; meisjes vallen minder op in hun communicatie omdat ze meer praten; er zijn vaker kenmerken van aangeleerd gedrag of stemgebruik.

Het valt op dat jongens meer opvallen dan meiden. Bij mij valt het niet op aan de buitenkant maar aan de binnenkant huilde ik vroeger erg snel, verlegen, angstig en claimend gedrag. Hierdoor had ik emotionele problemen. Ik kan er goed op terug kijken wat er bij mij heeft afgespeeld. 

Tot zo ver mijn blog. Volgende keer ga ik over een ander onderwerp vertellen. Benieuwd wat ik dan vertel? Houd mijn blog zeker in de gaten! 

En… Delen wordt gewaardeerd!

Liefs,

Nieke


Nieke

Ik ben Nieke en kom uit Nijverdal. Op mijn 17de werd bij mij autisme geconstateerd. Ik vertel mijn levensverhaal. Ook schrijf ik over wat ik allemaal meemaak en wat dat met mij doet.

Lees hier mijn andere verhalen